Uzenářská krkovička recept


Uzenářská krkovička recept.

Ingredience pro uzenářskou krkovičku:

- 1 kg krkovičky
- 100 g soli
- 20 g cukru
- 5 g černého pepře
- 3 g česneku v prášku
- 2 g jalovce
- 1 g tymiánu
- 1 g majoránky
- 50 ml tekutého kouře (volitelně, pokud nemáte možnost udit)
- Voda

Recept:

Nejprve si připravte směs na marinování krkovičky. V míse smíchejte sůl, cukr, černý pepř, česnek v prášku, rozdrcený jalovec, tymián a majoránku. Tuto směs rovnoměrně vtřete do krkovičky ze všech stran. Pokud máte možnost uzení, můžete tekutý kouř vynechat a krkovičku udit v udírně podle vašich preferencí. V případě, že udírna není k dispozici, přidejte do směsi tekutý kouř a nechte maso marinovat v chladu nejlépe přes noc.

Po marinování vložte krkovičku do pekáčku, přidejte trochu vody, abyste zabránili přílišnému vysychání masa při pečení. Předehřejte troubu na 150 °C a pečte maso přikryté alobalem asi 3 hodiny. Pro dosažení křupavé kůrky odkryjte na posledních 30 minut pečení.

Tipy:

- Pro intenzivnější chuť nechte krkovičku marinovat v chladničce alespoň 24 hodin.
- Během pečení maso občas polévejte vlastní šťávou, aby zůstalo šťavnaté.
- Pokud máte rádi křupavou kůrku, po dopečení krkovičku na chvíli vložte pod gril.
- Výborně se k tomuto jídlu hodí bramborová kaše nebo pečené brambory a jako zeleninová příloha čerstvý salát.
- Zbylou šťávu z pečení můžete použít jako základ pro omáčku.