Uzena polévka se zeleninou a bramborem recept.
**Uzená polévka se zeleninou a bramborem**
**Ingredience:**
- 150 g uzeného masa
- 1 velká mrkev
- 1 petržel (kořen)
- 1 menší celer
- 1 cibule
- 2 středně velké brambory
- 2 lžíce oleje
- 1,5 l vody nebo vývaru
- Sůl a pepř dle chuti
- Bobkový list
- Kousek pórku nebo jarní cibulka na ozdobu
- Česnek - 2 stroužky
- Majoránka - dle chuti
**Recept:**
1. Uzené maso důkladně omyjte a pokud je velký kus, nakrájejte jej na menší kousky.
2. V hrnci rozehřejte olej a na něm zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, až bude sklovitá.
3. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a nastrouhanou nebo drobně nakrájenou mrkev, petržel a celer. Restujte pár minut.
4. Poté přidejte uzené maso, zalijte vodou nebo vývarem a přiveďte k varu.
5. Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete. Přidejte bobkový list a jemně pokrájený česnek.
6. Polévku vařte na mírném ohni asi 30 minut nebo dokud nejsou brambory měkké. Během vaření dle potřeby odstraňujte pěnu.
7. Na závěr přidejte majoránku a nechte polévku chvilku odstát, aby se spojily chutě.
8. Polévku podávejte s nakrájeným pórkem nebo jarní cibulkou na povrchu jako ozdobu.
**Tipy:**
- Pokud máte rádi hustší polévku, můžete použít více zeleniny nebo brambor.
- Polévku můžete podávat s čerstvým chlebem nebo topinkami.
- Experimentujte se zeleninou podle sezóny nebo toho, co máte rádi.
- Uzené maso můžete nahradit vegetariánskou alternativou pro bezmasou verzi polévky.
- Aby byla polévka ještě chutnější, můžete do ní přidat trochu smetany nebo zakysané smetany před podáváním.