Uzená polévka s praženou krupicí recept


Uzená polévka s praženou krupicí recept.

Uzená polévka s praženou krupicí je lahodný a výživný pokrm, který si zamilujete pro jeho jedinečnou chuť a jednoduchost přípravy. Tento recept je ideální pro chladnější dny, kdy potřebujete zahřát tělo i duši.

Ingredience:
- 200 g uzeného masa (nejlépe bok nebo krkovička)
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 menší celer
- 100 g krupice
- 2 lžíce rostlinného oleje
- Sůl a pepř dle chuti
- Majoránka dle chuti
- 2 litry vody

Recept:
1. Nejprve si připravte zeleninu. Mrkev, petržel a celer očistěte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte.
2. Uzené maso opláchněte pod tekoucí vodou a vložte do hrnce. Přidejte 2 litry vody a nechte vařit na mírném ohni asi 1 hodinu, dokud maso nebude měkké. Poté maso vyjměte, nakrájejte na menší kousky a odložte stranou.
3. Do vývaru, který vznikl vařením masa, přidejte připravenou zeleninu a vařte, dokud nebude měkká, asi 15 minut.
4. Mezitím na pánvi rozehřejte olej a přidejte krupici. Pražte, dokud nezíská zlatavou barvu, přibližně 5 minut. Dbejte na to, aby se krupice nepřipálila.
5. Praženou krupici vmíchejte do polévky a přidejte nakrájené maso. Osolte, opepřete a přidejte majoránku dle chuti. Vařte dalších 10 minut, aby se chutě spojily.
6. Polévka by nyní měla být hotová k podávání. Případně ji můžete dochutit solí, pepřem nebo majoránkou.

Tipy:
- Pro ještě intenzivnější chuť můžete do polévky přidat listy bobkové nebo pár kuliček nového koření.
- Pokud máte rádi hustší polévky, můžete přidat více krupice.
- Tato polévka je výborná i následující den, kdy se chutě ještě více propojí.
- Podávejte s čerstvým chlebem nebo křupavými pečivem pro dokonalý gastronomický zážitek.

Užijte si lahodnou chuť této tradiční polévky!