Uzená polévka s kroupami a hráškem recept.
**Ingredience:**
500 g uzeného masa
1 cibule
2 mrkve
1 petržel
1 celer
150 g hrášku (mraženého nebo konzervovaného)
100 g ječných kroup
2 lžíce oleje
sůl, pepř
bobkový list
majoránka
**Recept:**
Uzené maso důkladně omyj a vlož do hrnce. Přidej přibližně 2 litry vody a vař za stálého odstraňování pěny. Mezitím si očisti a nakrájej cibuli, mrkev, petržel a celer. Když je maso skoro měkké, přidej do hrnce očištěnou a nakrájenou zeleninu a ječné kroupy. Vař dokud nejsou kroupy měkké. Přidej hrášek a vař ještě asi 5 minut. Nakonec polévku dochuť solí, pepřem, majoránkou a bobkovým listem. Uvařené maso můžeš nakrájet na menší kousky a vrátit zpět do polévky.
**Tipy:**
- Uzené maso vyber podle své chuti, může to být buď kousek uzené kýty, bok nebo rebro.
- Ječné kroupy jsou k dispozici v hladké nebo perlové formě, perlové se vaří rychleji.
- Polévku můžeš zahustit trochou mouky rozmíchané ve vodě, pokud máš rád hustější konzistenci.
- Podávej s čerstvým chlebem nebo topinkami pro dokonalý zážitek.