Utopenci z vajec recept


Utopenci z vajec recept
Utopenci z vajec jsou zajímavou variantou tradičních utopenců, kde místo klobás použijete vařená vejce. Je to jednoduchý a chutný recept, který můžete servírovat jako studenou předkrm nebo svačinu.

Ingredience:
- 10 vařených vajec
- 2 velké cibule
- 1 lžička celého pepře
- 1 lžička hořčičných semínek
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička soli
- 2 bobkové listy
- 5 stroužků česneku
- 250 ml vinného octa
- 250 ml vody
- 3 lžíce cukru
- 1 chilli paprička (nepovinné)

Recept:
1. Vařená vejce oloupejte a dejte do velké skleněné nebo keramické nádoby.
2. Cibuli nakrájejte na tenké proužky a rovnoměrně rozložte mezi vejce.
3. V malém hrnci smíchejte ocet, vodu, cukr, sůl, papriku, hořčičná semínka, celý pepř, bobkové listy a nakrájený česnek. Přidejte nakrájenou chilli papričku, pokud chcete pikantnější verzi.
4. Směs přiveďte k varu, poté vařte asi 5 minut, aby se spojily chutě.
5. Teplý nálev nalijte přes vejce a cibuli.
6. Nádobu pečlivě uzavřete a nechte v chladu marinovat nejméně 48 hodin. Vejce se tak dokonale proleží a nabudou pikantní chuť.

Tipy:
- Utopenci z vajec jsou nejlepší, když jsou pořádně vychlazení. Před podáváním je nechte odležet v lednici alespoň 2 dny.
- Pro intenzivnější chuť můžete do nálevu přidat i trochu kmínu nebo několik kapek tabaska.
- Podávejte s čerstvým chlebem a máslem, které skvěle doplní chutě utopenců.

Tento recept je perfektní pro ty, kteří mají rádi tradiční českou kuchyni s netradičním twistem. Utopenci z vajec jsou skvělou alternativou klasických utopenců a jistě překvapí na jakékoliv stolování.