Utopenci speciál recept.
Utopenci speciál jsou vynikající česká pochoutka, která se skvěle hodí jako pohoštění pro návštěvy nebo jako svačina. Jedná se o pikantní nakládané klobásky v nálevu plném cibule a dalších kořenění. Zde je recept a několik tipů, jak připravit dokonalé Utopence speciál.
- Ingredience
- 10 ks menších uzených klobásek
- 2 velké cibule
- 1 lžíce celého pepře
- 1 lžíce hořčičných semen
- 2 bobkové listy
- 5 zrn nového koření
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička cukru
- 2 dl vody
- 2 dl octa (jablčný nebo vinný)
- 1 lžíce soli
- Recept
1. Klobásky několikrát propíchneme vidličkou. To umožní nálevu lépe proniknout dovnitř.
2. Cibule oloupeme a nakrájíme na tenké kroužky.
3. Ve větším hrnci nebo sklenici vrstvíme klobásky a cibuli.
4. V malém hrnci smícháme vodu, ocet, sůl, cukr, pepř, hořčičná semínka, bobkové listy, nové koření a rozdrcené stroužky česneku. Směs přivedeme k varu a pak necháme asi 5 minut povařit.
5. Horký nálev nalijeme přímo na klobásky a cibuli ve větším hrnci nebo sklenici.
6. Necháme vychladnout a pak dáme marinovat do ledničky. Utopenci jsou nejlepší, pokud mohou v nálevu odležet alespoň 2 dny.
- Tipy
- Místo uzených klobásek můžete použít jakýkoliv jiný typ klobásek podle vaší chuti.
- Pro extra pikantní variantu přidejte do nálevu pár lžic chilli omáčky nebo pár sušených chilli papriček.
- Utopenci se skvěle hodí jako občerstvení k pivu nebo víně.
- Pokud máte rádi kyselější chuť, můžete zvýšit množství octa ve nálevu. Opačně, pokud preferujete méně kyselý nálev, přidejte více vody.
- Utopenci se mohou uchovávat v ledničce několik týdnů, ale většinou se rychle sní.
Užijte si přípravu a konzumaci této tradiční české pochoutky.