Ústřice pečené recept.
Ingredience:
- 12 velkých ústřic
- 3 stroužky česneku
- 100 g másla
- 2 lžíce nasekané petrželky
- šťáva z jednoho citronu
- 50 g strouhanky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- plátek citronu a petrželka pro ozdobu
Recept:
1. Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
2. Česnek oloupejte a nadrobno ho nasekejte. V malé pánvi rozpusťte máslo a přidejte do něj nasekaný česnek. Restujte asi minutu, než česnek zavoní.
3. Do rozpuštěného másla s česnekem přidejte nasekanou petrželku a šťávu z citronu. Promíchejte a odstavte z ohně.
4. Ústřice otevřete a odstraňte horní skořápku. Ujistěte se, že maso ústřice je při dnu.
5. Na každou ústřici naneste česnekovo-máslovou směs.
6. Posypte každou ústřici trochou strouhanky, solí a čerstvě mletým černým pepřem.
7. Pečte v předehřáté troubě asi 10 minut, než ústřice zezlátnou.
8. Podávejte okamžitě, ozdobené plátkem citronu a několika listy petrželky.
Tipy:
- Ústřice je nejlepší kupovat čerstvé a ideálně je použít ve stejný den.
- Při otevírání ústřic použijte speciální nůž a buďte opatrní, abyste se neporanili.
- Pokud nemáte rádi syrové ústřice, pečení je skvělou alternativou, jak si je vychutnat.
- Tento recept můžete variabilně upravit přidáním sýra parmezán nebo změnou bylinek podle vašeho vkusu.
- Pečené ústřice podávejte jako luxusní předkrm na speciální příležitosti.