Úhoř pečený na rožni recept.
Ingredience:
- 1 celý úhoř, vyčištěný a očištěný
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Pár větviček čerstvého rozmarýnu
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 citron, nakrájený na plátky
Recept:
Nejprve pečlivě umyjte úhoře a osušte papírovými ručníky. V míse smíchejte olivový olej, sůl a pepř. Touto směsí potřete celého úhoře. Následně do břišní dutiny vložte rozmarýn, nasekaný česnek a plátky citronu. Připravte si rožeň a úhoře na něj opatrně navlékněte. Pokud nemáte speciální rožeň, můžete použít dlouhé kovové špejle.
Úhoře pečte na grilu na středně vysokém ohni. Pečení bude trvat přibližně 20–30 minut v závislosti na velikosti ryby. Během pečení úhoře pravidelně otáčejte, aby se zlatavě propekl ze všech stran.
Tipy:
1. Při pečení úhoře je důležité udržovat gril dobře uzavřený, aby se ryba pekla rovnoměrně a zůstala šťavnatá.
2. Pokud máte možnost, před pečením úhoře marinujte v olivovém oleji s bylinkami a kořením. To dodá rybě výraznější chuť.
3. Pečení úhoře venku na otevřeném ohni dodá jídlu specifickou kouřovou chuť, která je u této ryby velmi oblíbená.
4. K pečenému úhoři se skvěle hodí lehké saláty nebo čerstvá bageta. Pokud dáváte přednost něčemu tradičnějšímu, zkuste podávat s bramborami pečenými v alobalu přímo v popelu.
5. Nezapomeňte po pečení nechat úhoře chvilku odpočinout před podáváním, aby se šťávy mohly rovnoměrně rozložit a ryba byla ještě šťavnatější.