Uherské roštěnky recept


Uherské roštěnky recept.

Uherské roštěnky jsou tradiční jídlo, které pochází z Maďarska, ale je populární i v mnoha dalších zemích. Jde o pomalu pečené hovězí maso s bohatou omáčkou. Příprava není složitá, ale vyžaduje trochu času na pomalé pečení, což je klíčem k dosažení měkkosti a plné chuti masa.

Ingredience:
- 1 kg hovězího masa (nejlépe roštěná)
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce sladké papriky
- 2 lžičky majoránky
- 1 lžička kmínu
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 500 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce oleje
- Sůl a pepř dle chuti

Recept:
1. Nejdříve si připravte maso. Pokud není předem nakrájeno, nakrájejte ho na větší kousky. Osolte a opepřete.
2. V hrnci na oleji osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a krátce osmahněte.
3. K cibuli přidejte maso a opečte ho ze všech stran, dokud není zlatavě hnědé.
4. K masu přisypte sladkou papriku, majoránku, kmín a rajčatový protlak. Všechno společně promíchejte a chvíli restujte, aby se uvolnily chutě koření.
5. Přilijte hovězí vývar, tak aby bylo maso ponořené. Přiveďte k varu, pak pokličkou zakryjte a na mírném ohni nechte pomalu dusit asi 2 hodiny, nebo dokud není maso měkké. Občas promíchejte a případně dolijte trochu vody nebo vývaru, pokud je to potřeba.
6. Po uvaření maso vyjměte a omáčku, pokud je příliš řídká, můžete zahustit rozpuštěnou moukou nebo lžící hladké mouky rozmíchané ve vodě. Omáčku proceďte a vrátte zpět na plotnu. Zkontrolujte ochucení a případně dosolte nebo opepřete.
7. Maso vraťte do omáčky a nechte vše prohřát.

Tipy:
- Uherské roštěnky jsou vynikající podávané s knedlíkem nebo hladkou kaší. Jako příloha se hodí i dušená zelenina nebo čerstvý salát.
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat do omáčky lžíci worcesterské omáčky nebo trochu červeného vína.
- Pokud máte rádi pálivější jídla, přidejte do receptu lžičku ostré papriky nebo pár kapek tabaska.

Pamatujte, že klíčem k úspěchu je pomalé vaření, díky kterému se maso stane krásně měkké a omáčka zhoustne na ideální konzistenci.