Tvarohový nákyp recept


Tvarohový nákyp recept.

- Ingredience

- 500 g tvarohu (měkkého)
- 4 vejce
- 100 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 50 g rozpuštěného másla
- 100 g polohrubé mouky
- 1 lžíce kypřicího prášku do pečiva
- Špetka soli
- Rozinky (podle chuti, asi 50 g)
- Citronová kůra z jednoho citronu (nemusí být)

- Recept

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Rozinky si namočte do vody nebo rumu, aby byly měkké.
2. Oddělte bílky od žloutků. Bílky s špetkou soli ušlehejte do tuhého sněhu.
3. Ve větší míse smíchejte tvaroh, žloutky, cukr, vanilkový cukr a rozpuštěné máslo. Dobře promíchejte dohladka.
4. K tvarohové směsi přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem, dobře zamíchejte.
5. Přidejte do směsi namočené rozinky a citronovou kůru, opět dobře promíchejte.
6. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Dbajte na to, abyste směs moc nepropracovávali, aby nákyp zůstal nadýchaný.
7. Připravenou směs nalijte do vymazané a moukou vysypané formy na pečení.
8. Pečte v předehřáté troubě asi 30 - 35 minut, dokud nákyp nezdobí zlatožlutá krusta. Použijte špejli nebo nůž k ověření, zda je nákyp upečený uvnitř.
9. Nechte chvíli vychladnout a poté podávejte. Můžete posypat moučkovým cukrem nebo podávat s ovocným kompotem.

- Tipy

- Místo rozinek můžete použít i jiné sušené ovoce, například sušené brusinky nebo kousky čokolády.
- Pro extra nadýchaný nákyp se ujistěte, že bílky jsou opravdu tuhé a směsujete je s ostatními surovinami co nejopatrněji.
- Pokud máte rádi citronovou příchuť, můžete do směsi přidat i trochu citronové šťávy.
- Tvarohový nákyp je výborný i studený, ideální na druhý den jako snídaně nebo svačina.
- Pro zdravější variantu zkuste snížit množství cukru, nebo ho částečně nahradit medem nebo javorovým sirupem.