Tvarohový mřížkový koláč recept


Tvarohový mřížkový koláč recept.

Ingredience na těsto: 300 g hladké mouky, 150 g másla, 100 g cukru, 1 vejce, špetka soli, 1 lžička kypřicího prášku

Ingredience na tvarohovou náplň: 500 g měkkého tvarohu, 120 g cukru, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 citron (kůra a šťáva), 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce krupicového cukru, moučkový cukr na posypání

Postup přípravy:
Začneme těstem. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, špetku soli a kypřicí prášek. Přidejte vejce a nakrájené máslo. Rukama vytvořte hladké těsto. Těsto pak zabalte do fólie a dejte ho na hodinu odpočinout do lednice.

Mezitím si připravte tvarohovou náplň. Ve velké míse smíchejte tvaroh, cukr, vejce, vanilkový cukr, citronovou kůru a šťávu a zakysanou smetanu. Všechny ingredience důkladně promíchejte dokud není směs hladká.

Vyjměte těsto z lednice. Dvě třetiny těsta rozválejte a vyložte jím dno a okraje formy. Na těsto rovnoměrně rozprostřete tvarohovou náplň. Zbylé těsto rozválejte a nakrájejte na proužky. Proužky položte na náplň ve tvaru mřížky.

Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 45 minut, dokud není povrch zlatavý a těsto propečené. Po upečení nechte koláč vychladnout a posypte moučkovým cukrem.

Tipy:
- Pro extra jemnou náplň můžete tvaroh před použitím propasírovat.
- Pokud máte rádi více citronové chuti, přidejte do náplně více citronové kůry.
- Mřížku na povrchu koláče můžete před pečením potřít rozšlehaným vejcem, získáte tak krásně zlatavý lesk.
- Koláč je nejlepší čerstvý, ale vydrží i několik dní, pokud ho uchováváte v chladu.