Tvarohový mazanec recept


Tvarohový mazanec recept.

Ingredience:

- 500 g hladké mouky
- 250 g tvarohu (měkkého)
- 100 g másla
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 1 lžička soli
- 1 vanilkový cukr
- 30 g čerstvého droždí
- Kůra z jednoho citronu
- Rozinky (podle chuti, doporučuji namočit předem v rumu)
- Mandle nebo ořechy pro ozdobu

Recept:

1. V míse smíchejte hladkou mouku s tvarohem.
2. V malém hrnci nechte zahřát mléko, do teplého (ne horkého) mléka přidejte droždí, jednu lžičku cukru a nechte vzejít kvásek.
3. V jiné míse utřete máslo s cukrem do pěny, přidejte vejce, vanilkový cukr, citronovou kůru a dobře promíchejte.
4. Do směsi s moukou a tvarohem vmíchejte připravený kvásek a směs másla, cukru a vajec. Přidejte sůl a dobře zpracujte těsto.
5. Nakonec vmíchejte rozinky. Těsto nechte na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
6. Po vykynutí těsto krátce propracujte, vytvarujte do požadovaného tvaru mazance a položte na plech vyložený pečicím papírem.
7. Nechte ještě asi 15 minut kynout na plechu. Poté povrch mazance potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi nebo ořechy.
8. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35-40 minut, dokud mazanec nezíská zlatavou barvu.

Tipy:

- Rozinky před přidáním do těsta namočte v rumu nebo horké vodě, aby byly v mazanci měkké a šťavnaté.
- Pro zajímavější chuť můžete do těsta přidat i sušené ovoce, jako jsou kousky meruněk nebo švestek.
- Pokud máte rádi kořeněnější chuť, přidejte do těsta trochu mletého kardamomu nebo skořice.
- Mazanec před podáváním nechte řádně vychladnout. Vychutnáte si tak lépe jeho plnou chuť a aroma.