Tvarohový krém s mangovým kompotem recept


Tvarohový krém s mangovým kompotem recept.

**Ingredience:**

Tvarohový krém:
- 250 g měkkého tvarohu
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru (nebo podle chuti)
- 1 vanilkový cukr

Mangový kompot:
- 1 zralé mango
- 50 ml vody
- 3 lžíce cukru
- šťáva z 1/2 limetky
- pár lístků máty pro ozdobu

**Recept:**

1. Začneme přípravou mangového kompotu. Mango oloupeme, vyjmeme kámen a nakrájíme na malé kostičky. V malém hrnci pak smícháme mango s vodou, cukrem a limetkovou šťávou. Přivedeme k varu a na mírném ohni necháme asi 10 minut pomalu vařit, dokud se mango nezačne rozpadat a směs nezhoustne. Poté odstavíme z ohně a necháme vychladnout.

2. Pro tvarohový krém si měkký tvaroh smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem do hladka. Smetanu vyšleháme do tuha a opatrně ji vmícháme do tvarohu.

3. Tvarohový krém rozdělíme do skleniček nebo mís. Na tvarohový krém naneseme vrstvu vychladlého mangového kompotu.

4. Před podáváním můžeme dezert ozdobit lístky máty pro svěží vzhled a chuť.

**Tipy:**
- Pro intenzivnější chuť mangového kompotu můžete přidat trochu nastrouhaného zázvoru nebo citronové kůry.
- Pokud máte rádi více sladké, klidně přidejte více cukru do tvarohového krému nebo kompotu. Množství cukru se může lišit v závislosti na sladkosti manga a osobních preferencích.
- Tento dezert je ideální připravit s předstihem a nechat jej v lednici dobře vychladit, ideálně přes noc. Chuťově se tak lépe propojí.
- Experimentujte s ovocem dle sezóny a nabídky. Tento recept je univerzální a skvěle funguje třeba i s broskvemi nebo jahodami.