Tvarohový koláč se švestkami recept


Tvarohový koláč se švestkami recept.

Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 70 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička kypřicího prášku
- špetka soli

Pro náplň:
- 500 g tvarohu (měkkého)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 500 g švestek
- moučkový cukr na posypání

Recept:
1. V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Přidejte máslo nakrájené na kostičky, cukr a vejce. Vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu vody nebo mléka.
2. Těsto rozválejte a vložte do koláčové formy, vytvořte okraje. Dno těsta propíchejte vidličkou a dejte na 15 minut do lednice.
3. Mezitím připravte náplň. V míse smíchejte tvaroh, smetanu, cukr, vejce a vanilkový cukr do hladké směsi.
4. Švestky omyjte, rozpulte a odstraňte pecky.
5. Předehřejte troubu na 180°C.
6. Těsto vyndejte z lednice, nalijte na něj tvarohovou směs a rozložte na ni švestky řeznou stranou nahoru.
7. Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut, dokud náplň neztuhne a povrch nezíská zlatavou barvu.
8. Nechte koláč vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete do tvarohové směsi přidat kůru z jednoho citronu.
- Pokud máte rádi kořeněnější variantu, zkuste do těsta nebo náplně přidat trochu skořice.
- Koláč můžete podávat s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro ještě lepší chuťový zážitek.
- Aby se švestky nespálily, můžete koláč během pečení přikrýt alobalem a posledních 10 minut pečení ho odstranit pro získání krásného zlatavého povrchu.