Tvarohový koláč se sněhem recept


Tvarohový koláč se sněhem recept.

Recept na tvarohový koláč se sněhem je dokonalým spojením jemného těsta, bohaté tvarohové náplně a lehkého sněhu na vrchu. Díky tomuto receptu si můžete připravit skvělý dezert, který oslní na jakékoliv oslavě nebo prostě jako sladký závěr rodinného oběda.

Ingredience:

Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 70 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička kypřicího prášku
- špetka soli

Tvarohová náplň:
- 500 g tvarohu v kostce
- 100 g cukru
- 2 vejce (žloutky a bílky odděleně)
- 1 vanilkový cukr
- 1 citron (kůra)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu

Sněhová vrstva:
- 4 bílky
- 200 g cukru moučka

Postup:

1. Začneme přípravou těsta. V míse smícháme mouku, cukr, kypřicí prášek a špetku soli. Přidáme máslo nakrájené na kostičky a vejce a zpracujeme v hladké těsto. Těsto dáme odpočinout do lednice na 30 minut.

2. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Tvaroh rozdrobíme a smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, žloutky a kukuřičným škrobem do hladké směsi.

3. Těsto vyválíme a vložíme do vymazané a moukou vysypané formy. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň.

4. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut.

5. Během pečení připravíme sněhovou vrstvu. Bílky ušleháme do tuhého sněhu a postupně přidáváme cukr moučka, dokud není směs lesklá.

6. Po 20 minutách pečení vyjmeme koláč z trouby a na něj naneseme sněhovou vrstvu. Koláč vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 20 minut, dokud vrch nezezlátne.

7. Po upečení necháme koláč vychladnout a poté můžeme podávat.

Tips:
- Pro extra křupavé těsto můžete přidat do mouky trochu mletých ořechů.
- Přidáním trochy rumu do tvarohové náplně získáte zajímavou chuťovou variaci.
- Sněhovou vrstvu můžete před pečením posypat mandlemi nebo ořechy pro dodatečnou křupavost a chuť.
- Chcete-li zintenzivnit citronovou chuť, přidejte do tvarohové náplně i trochu čerstvě vymačkané citronové šťávy.

Tento koláč je skvělý jak teplý, tak studený. Můžete ho servírovat s čerstvým ovocem nebo ovocnou omáčkou pro ještě lepší chuťový zážitek.