Tvarohový koláč s třešněmi recept.
- Ingredience
- 250 g másla
- 200 g cukru krupice
- 4 vejce
- 500 g tvarohu (měkkého)
- 1 balení vanilkového cukru
- 300 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 500 g třešní (odkostěných)
- Moučkový cukr na posypání (volitelně)
- Recept
1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. V míse smíchejte změklé máslo s cukrem krupice do pěny. Postupně přidávejte vejce, za stálého míchání.
2. Do směsi vmíchejte tvaroh a vanilkový cukr. V jiné misce si připravte směs hladké mouky a prášku do pečiva. Tuto směs pak postupně za stálého míchání přidávejte do tvarohové směsi, dokud nevznikne hladké těsto.
3. Těsto rozprostřete do vymazané a moukou vysypané formy na pečení. Na těsto rovnoměrně rozložte odkostěné třešně.
4. Koláč pečte v předehřáté troubě přibližně 40-45 minut, nebo dokud povrch nezezlátne a tester vložený do středu koláče nevyjde čistý.
5. Po upečení nechte koláč vychladnout, před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem pro dekoraci a lepší chuť.
- Tipy
- Pokud používáte čerstvé třešně, nezapomeňte je odkostěnit. Můžete použít i mražené třešně, ale před použitím je nechte důkladně rozmrazit a odkapat.
- Pro ještě bohatší chuť můžete do těsta přidat lžíci rumu nebo citronovou kůru.
- Pokud máte rádi více křupavý povrch, můžete před pečením posypat povrch třtinovým cukrem.
- Tento koláč je výborný jak teplý, tak studený. Skvěle chutná s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou.