Tvarohový koláč s ovocem s čekankovým sirupem recept.
**Ingredience:**
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 70 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
Tvarohová náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
Čekankový sirup:
- 200 ml vody
- 100 g cukru
- 2 lžíce čekankového sirupu
Ovoce:
- libovolné sezónní ovoce, například jahody, borůvky, meruňky
**Recept:**
1. **Příprava těsta:** V míse smíchejte mouku s cukrem a špetkou soli. Přidejte nakrájené máslo a vejce a zpracujte v hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednici asi 30 minut.
2. **Tvarohová náplň:** Ve větší míse smíchejte měkký tvaroh s cukrem, vejci, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Vše důkladně promíchejte, aby vznikla hladká směs.
3. **Předehřejte troubu** na 180 °C.
4. **Rozválejte těsto** na pomoučeném vále na velikost vaší formy. Těsto položte do vymazané a moukou vysypané formy, vytvořte okraje.
5. **Rozprostřete tvarohovou náplň** rovnoměrně na těsto.
6. **Přidejte ovoce.** Na tvarohovou náplň rozložte ovoce podle vaší chuti.
7. **Pečte** v předehřáté troubě asi 45 minut, dokud není koláč zlatavý a pevný.
8. **Čekankový sirup:** Mezitím, co se koláč peče, připravte čekankový sirup. Ve středně velkém hrnci smíchejte vodu s cukrem a přiveďte k varu. Přidejte čekankový sirup a vařte asi 5 minut, než se sirup mírně zredukuje. Nechte vychladnout.
9. **Hotový koláč** vyjměte z trouby a nechte chvíli vychladnout. Před podáváním přelijte čekankovým sirupem.
**Tipy:**
- Pro zvýraznění chuti můžete do těsta přidat lžíci kakaa.
- Jestliže používáte méně sladké ovoce, můžete přidat do náplně trochu více cukru.
- Čekankový sirup lze nahradit jiným sirupem dle vaší chuti nebo ho použít mírnější formou, podle toho, jak intenzivní chuť preferujete.
- Pro ještě lepší vzhled můžete koláč před podáváním posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit čerstvými listy máty.