Tvarohový koláč recept.
Ingredience:
- 500 g tvarohu (v kostce nebo ve vaničce)
- 4 vejce
- 200 g cukru (ideálně moučka)
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 250 ml mléka
- 100 g másla
- 2 lžíce oleje
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Recept:
1. Předehřejte si troubu na 180°C.
2. Máslu nechte rozpustit na mírném ohni a nechte ho chvíli vychladnout.
3. V jedné míse si smíchejte tvaroh, žloutky, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Dobře promíchejte, dokud nezískáte hladkou směs.
4. Do tvarohové směsi přilijte rozpuštěné, ale již ne horké, máslo a mléko. Dobře promíchejte.
5. Ve druhé míse si smíchejte mouku s práškem do pečiva.
6. Postupně přisypávejte moučnou směs do tvarohové směsi a důkladně promíchejte, abyste se vyhnuli hrudkám. Nakonec přilijte olej a promíchejte.
7. Vejce si rozdělte a bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Poté opatrně, ale důkladně vmíchejte sníh do těsta.
8. Připravenou směs vlijte do vymazané a moukou vysypané formy na pečení.
9. Pečte v předehřáté troubě přibližně 45 - 55 minut, dokud koláč nezíská zlatavou barvu a nejsou pevný na dotek.
10. Po dopečení nechte koláč chvíli vychladnout v troubě s mírně otevřenými dveřmi.
Tipy:
- Pokud máte raději sladší, můžete přidat více cukru nebo přelít upečený koláč medem či posypat moučkovým cukrem.
- Pro výraznější chuť můžete do těsta přidat citronovou kůru nebo lžíci rumu.
- Vyzkoušejte přidat do těsta ovoce, jako jsou borůvky, maliny nebo kousky jablka, pro osvěžující změnu.
- Aby byl koláč vláčnější, můžete část mouky nahradit strouhanými mandlemi nebo ořechy.
- Při servírování můžete koláč doplnit šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou pro bohatší chuťový zážitek.