Tvarohový dort se strouhanou čokoládou recept


Tvarohový dort se strouhanou čokoládou recept.

Recept na tvarohový dort se strouhanou čokoládou

Ingredience:
- 500 g tvarohu v kostce
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g moučkového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 5 listů želatiny
- 150 g tmavé čokolády
- 200 g sušenek (například máslových)
- 100 g másla

Postup:
1. Začneme přípravou korpusu. Sušenky rozdrtíme na jemno a smícháme s rozpuštěným máslem. Tuto směs rovnoměrně rozprostřeme do dortové formy (s odnímatelným dnem) a utlačíme na dno, aby vznikl pevný korpus. Formu dáme do lednice, aby se korpus ztuhl.

2. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Tvaroh smícháme se smetanou, moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Vše důkladně promícháme, dokud nevznikne hladká směs.

3. Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě podle návodu na obalu, poté ji vymačkáme a rozpustíme ve velmi malém množství vody na mírném ohni. Do rozpuštěné želatiny opatrně vmícháme část tvarohové směsi, aby se želatina aklimatizovala. Poté tuto směs vmícháme do zbytku tvarohové směsi.

4. Na připravený sušenkový korpus rovnoměrně rozetřeme tvarohovou směs. Dort necháme v lednici alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc, chladit a tuhnout.

5. Před podáváním dort ozdobíme strouhanou čokoládou. Čokoládu si nastrouháme pomocí struhadla nebo nože na tenké plátky.

Tipy:
- Pro extra čokoládovou chuť můžete do tvarohové směsi přidat i nasekanou čokoládu.
- Aby byl korpus křupavější, sušenky můžete před smícháním s máslem lehce opražit na pánvi.
- Pro lehkou a svěží variantu můžete do tvarohové směsi přidat nastrouhanou kůru z bio citronu nebo pomeranče.
- Pokud chcete dort udělat bezlepkový, použijte bezlepkové sušenky.
- Pro zdravější variantu můžete místo bílého moučkového cukru použít kokosový cukr, ale mějte na paměti, že to může mírně změnit chuť dortu.