Tvarohovo-třešňový dort recept


Tvarohovo-třešňový dort recept.

Tvarohovo-třešňový dort je lahodný dezert, který kombinuje jemnost tvarohu a sladkost třešní. Tento dort je ideální pro letní oslavy nebo jako osvěžující pochoutka k čaji. Zde je návod, jak si takový dort připravit.

Ingredience:
- 200 g másla
- 200 g cukru
- 4 vejce
- 200 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 250 g tvarohu (může být ve vaničce)
- 300 g třešní (mohou být čerstvé nebo z kompotu, pokud používáte čerstvé, nezapomeňte je zbavit pecek)
- Pár kapek vanilkového extraktu (podle chuti)

Recept:
1. Pečící formu vymažte máslem a vysypte moukou. Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia.
2. V míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Postupně přidávejte vejce a dále šlehejte.
3. Přidejte vanilkový extrakt pro lepší chuť.
4. Do směsi prosejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a lehce zamíchejte. Nakonec přidejte tvaroh a opět zamíchejte, ale už jen lehce, aby těsto zůstalo nadýchané.
5. Polovinu těsta nalijte do připravené formy. Na těsto rovnoměrně rozložte polovinu třešní.
6. Přelijte zbytkem těsta a navrch rovnoměrně rozložte zbytek třešní.
7. Pečte v předehřáté troubě asi 45-55 minut. Upečenost dortu ověřte špejlí, která by měla být po vytažení suchá.
8. Nechte dort vychladnout před podáváním.

Tipy:
- Pokud používáte čerstvé třešně, nezapomeňte je důkladně umýt a zbavit pecek. Pro rychlejší a snazší odpeckování můžete použít speciální odpeckovač třešní.
- Pro extra křupavou kůrku můžete před pečením posypat vrch dortu trochou cukru.
- Dort můžete podávat s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro ještě lepší chuťový zážitek.
- Pokud máte rádi intenzivnější chuť tvarohu, můžete do něj přidat lžíci citronové šťávy nebo citronovou kůru pro osvěžující nádech.
- Tento dort se dá dobře skladovat v lednici a je dokonce lepší druhý den, kdy jsou chutě prolnuté.

Užijte si přípravu a hlavně chuť tohoto vynikajícího dezertu!