Tvarohovo-povidlový koláč recept


Tvarohovo-povidlový koláč recept.

Tvarohovo-povidlový koláč je lahodný dezert, který spojuje jemnou chuť tvarohu s kyselkavým nádechem povidel. Jeho příprava není nijak složitá a výsledek stojí za to.

Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 70 g cukru
- 1 vejce
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli

Na náplň:
- 500 g tvarohu (ve vaničce nebo pomazánkového)
- 200 g povidel (švestkových nebo jiných dle chuti)
- 100 g cukru (může být i méně, podle chuti)
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce kukuřičného škrobu

Recept:
1. Nejprve si připravíme těsto. V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Přidáme vejce a nakrájené máslo. Rukama vypracujeme hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžeme přidat trochu vody. Hotové těsto necháme v lednici odpočívat asi 30 minut.
2. Mezitím si připravíme náplň. Ve velké míse důkladně smícháme tvaroh, cukr, vejce, vanilkový cukr a kukuřičný škrob, dokud nevznikne hladká směs.
3. Těsto vyjmeme z lednice a dvě třetiny těsta rozválíme na pomoučené pracovní ploše na velikost formy na koláč. Těsto přeneseme do formy a vytvoříme okraje.
4. Na připravené těsto rovnoměrně rozetřeme povidla a na ně nalijeme tvarohovou náplň.
5. Zbylé těsto rozválíme a nakrájíme na proužky nebo použijeme vykrajovátka pro dekorativní vrchní vrstvu koláče.
6. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut, dokud vrch nezhnědne a náplň se nesetře. Pečení se může lišit podle typu trouby, proto doporučuji koláč hlídat.

Tipy:
- Pro extra křupavou kůrčičku můžete těsto před pečením potřít rozšlehaným vejcem.
- Pokud máte rádi koření, do tvarohové náplně můžete přidat špetku skořice nebo muškátového oříšku pro výraznější chuť.
- Pro extra lesk můžete hotový koláč potřít rozpuštěným máslem nebo použít želatinový lesk.
- Pokud máte raději méně sladké dezerty, množství cukru v náplni i těstě lze snížit. S povidly to bude stále dostatečně sladké.
- Koláč je nejlepší čerstvý, ale skvěle chutná i druhý den, když se chutě pěkně propojí.