Tvarohovo-krupicový koláč recept.
Ingredience pro tvarohovo-krupicový koláč:
mouka pšeničná hladká 250 g
máslo 125 g
cukr krupice 80 g + 100 g do náplně
vejce 1 ks + 1 ks do náplně
prášek do pečiva 1 lžička
citronová kůra 1 lžička
tvaroh měkký 500 g
krupice 100 g
vanilkový cukr 1 balíček
sůl špetka
Recept na přípravu tvarohovo-krupicového koláče:
Začněte přípravou těsta. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva. Přidejte měkké máslo, 80 g cukru krupice, jedno vejce a citronovou kůru. Vypracujte hladké těsto. Těsto pak zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice na asi 30 minut.
Mezitím si připravte náplň. V míse smíchejte měkký tvaroh, krupici, 100 g cukru krupice, vanilkový cukr, jedno vejce a špetku soli. Vše důkladně promíchejte, aby byla náplň krásně hladká.
Vyjměte těsto z lednice a dvě třetiny těsta vyválejte na pomoučené pracovní ploše na velikost formy, kterou jste si připravili. Těsto vložte do formy a důkladně ho přitlačte k dnu i ke stěnám formy.
Na připravené těsto rovnoměrně rozprostřete tvarohovou náplň. Zbytek těsta nastrouhejte na hrubém struhadle a posypte jím vrch koláče.
Koláč pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsius po dobu 45 minut, než povrch krásně zezlátne.
Tipy pro dokonalý tvarohovo-krupicový koláč:
Než koláč dáte péct, nechte ho asi 15 minut odpočinout v chladu. Tím se těsto lépe spojí s náplní a při pečení se nebude zvedat.
Pokud máte rádi opravdu jemný koláč, tvaroh před přidáním krupice a ostatních ingrediencí rozmixujte ponorným mixérem.
Pro ještě lahodnější chuť můžete do náplně přidat hrst rozinek nebo jiného sušeného ovoce dle vaší chuti.
Před podáváním nechte koláč dostatečně vychladnout, nejlépe na druhý den je ještě chutnější.