Tvarohové šišky s povidlovou omáčkou recept


Tvarohové šišky s povidlovou omáčkou recept.

Ingredience:

Pro tvarohové šišky:
- 250 g tvarohu
- 2 vejce
- 2 lžíce cukru
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 200 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva

Pro povidlovou omáčku:
- 250 g povidel
- 100 ml vody
- 1 lžička skořice
- 2 hřebíčky
- 1 lžička rumu (volitelně)

Recept:

1. V míse smícháme tvaroh, vejce, cukr, sůl a vanilkový cukr. Důkladně promícháme.
2. Postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vytvoříme hladké těsto.
3. Z těsta tvoříme malé kuličky nebo válečky, které vložíme do vroucí osolené vody. Šišky vaříme asi 5-7 minut, dokud nevyplavou na povrch.
4. Mezitím si připravíme povidlovou omáčku. Do hrnce dáme povidla, přilijeme vodu, přidáme skořici, hřebíčky a promícháme. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni cca 5 minut. Na závěr můžeme přidat rum pro zvýraznění chuti.
5. Uvařené šišky vyjmeme lžící a necháme okapat.
6. Hotové šišky servírujeme s povidlovou omáčkou.

Tipy:

- Těsto na šišky může být lepivé, proto při tvarování použijte mouku na ruce, aby se těsto nelepilo.
- Pro ještě bohatší chuť můžete do těsta přidat rozinky nebo kousky čokolády.
- Povidlovou omáčku můžete před podáváním propasírovat, abyste se zbavili hřebíčků a získali hladší konzistenci.
- Pokud máte raději sladší omáčku, můžete přidat více cukru podle chuti.
- Šišky můžete také po uvaření osmažit na másle dozlatova pro křupavější povrch.