Tvarohové noky v rajčatové omáčce recept.
Ingredience:
Pro tvarohové noky:
- 250 g tvarohu
- 1 vejce
- 150 g hladké mouky
- Sůl podle chuti
Pro rajčatovou omáčku:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 400 g konzervovaných rajčat v kusech nebo pasírovaných
- 1 lžička sušeného oregána
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup:
1. Začneme přípravou noky. V míse smícháme tvaroh, vejce, mouku a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, můžeme přidat trochu více mouky.
2. Na pomoučněný pracovní povrch vyklopíme těsto a rozdělíme ho na několik částí. Každou část vyválíme do dlouhého válečku o průměru asi 2 cm. Válečky nakrájíme na kousky široké 2-3 cm. Kousky těsta můžeme lehce zmáčknout vidličkou pro typický tvar noky.
3. Ve velkém hrnci přivedeme osolenou vodu k varu. Do vařící vody opatrně vložíme noky a vaříme je, dokud nevyplavou na povrch, což obvykle trvá 3-5 minut. Vyjmeme je pomocí děrované lžíce a necháme okapat.
4. Pro omáčku rozehřejeme v pánvi olivový olej a přidáme nakrájenou cibuli. Restujeme, dokud cibule nezměkne a nezačne se zlatit. Přidáme česnek a krátce restujeme.
5. Přidáme rajčata, oregáno, sůl a pepř. Omáčku vaříme na mírném ohni asi 10-15 minut, dokud se nezahustí.
6. Hotové noky přidáme do omáčky a promícháme, aby se noky omáčkou krásně obalily.
7. Podáváme teplé, případně posypané čerstvými bylinkami nebo strouhaným sýrem.
Tipy:
- Pro lehčí variantu můžete použít polohrubou mouku místo hladké.
- Přidání trochy červeného vinného octa nebo cukru do rajčatové omáčky může zvýraznit její chuť.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do omáčky trochu chilli vloček.
- Tvarohové noky jsou výborné také s jinými druhy omáček, například se špenátovou nebo sýrovou omáčkou.