Tvarohové knedlíky s vanilkou recept.
- Ingredience
- 500 g tvarohu
- 2 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- Špetka soli
- Moučkový cukr na posypání
- Máslo na posypání
- Ovoce dle chuti (jako náplň nebo na podávání)
- Recept
1. V míse důkladně smíchejte tvaroh, vejce, polohrubou mouku, vanilkový cukr a špetku soli. Tím vytvoříte těsto, které by mělo být dostatečně tuhé na to, aby se dalo tvarovat, ale zároveň i dostatečně vláčné.
2. Z těsta vytvořte malé kuličky nebo válečky. Pokud chcete, můžete do středu každého knedlíku vložit kousek ovoce.
3. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a opatrně do ní vkládejte připravené knedlíky. Vařte je asi 5-7 minut, nebo dokud nevyplavou na povrch.
4. Po uvaření knedlíky opatrně vyjměte pomocí děrované naběračky a nechte okapat.
5. Podávejte teplé, posypané moučkovým cukrem a kousky másla. Knedlíky můžete podávat s čerstvým ovocem, ovocnou omáčkou nebo sypat moučkovým cukrem a přelít rozpuštěným máslem.
- Tipy
- Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky, ale snažte se udržet těsto co nejvláčnější.
- Pro aromatickější variantu můžete do těsta přidat citronovou kůru.
- Když používáte ovoce jako náplň, vybírejte takové, které dobře drží tvar a neuvolňuje příliš mnoho šťávy (například malé kousky jablka, peckovice nebo zamražené ovoce).
- Pro rychlejší a jednodušší servírování můžete knedlíky po uvaření a okapatí obalit v směsi moučkového cukru a vanilkového cukru.
- Vždy vařte knedlíky v dostatečně velkém hrnci, aby měly dost místa a mohly volně plavat. To zabraňuje slepení knedlíků během vaření.