Turecké fazole recept


Turecké fazole recept.

Turecké fazole jsou populárním jídlem v turecké kuchyni, které kombinuje chutě rajčat, fazolí a různých aromatických bylinek. Tento jed má bohatou chuť a je výborný jako hlavní chod nebo příloha.

- Ingredience

- 500 g suchých bílých fazolí (nejlépe typu cannellini, ale mohou být použity i jiné)
- 2 středně velká cibule, nakrájená na kostičky
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 4 velká zralá rajčata, nakrájená na kostičky, nebo můžete použít konzervovaná rajčata
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- 1 čajová lžička sladké papriky
- 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
- Sůl podle chuti
- 3 lžíce olivového oleje
- Voda
- Čerstvá petržel nebo koriandr na ozdobu

- Recept

1. Fazole namočte přes noc do velké mísy s vodou. Druhý den vodu vyměňte a fazole vařte v čisté vodě, dokud nejsou měkké, ale ne rozvařené. Poté je sceďte a odložte stranou.
2. Na středně velké pánvi zahřejte olivový olej a přidejte cibuli. Restujte ji, dokud nezměkne a lehce nezhnědne.
3. Přidejte česnek a restujte další 2 minuty.
4. Přidejte rajčatový protlak, kmín, sladkou papriku, černý pepř a sůl. Dobře promíchejte a vařte asi 2 minuty.
5. Přidejte nakrájená rajčata (nebo konzervovaná, pokud používáte) a vařte, dokud rajčata neuvolní svou šťávu a směs se nezačne zahušťovat.
6. Do pánve přidejte uvařené fazole a dobře promíchejte. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu vody. Pokračujte ve vaření na mírném ohni, dokud všechny chutě neproniknou fazolemi, asi 15-20 minut.
7. Po dokončení ochutnejte a případně dochutějte solí a pepřem.
8. Před podáváním posypte čerstvou petrželí nebo koriandrem.

- Tipy

- Pro rychlejší variantu můžete použít konzervované fazole. V tom případě omyjte fazole a dobře je sceďte před použitím.
- Jako doplňky můžete podávat rýži nebo čerstvý chléb, který skvěle doplní chutě tohoto jídla.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do receptu chilli papričky podle chuti.
- Toto jídlo je skvělé i jako zbytkové jídlo – jeho chuť se rozvine a bude ještě lepší následující den.