Tuňák se smetanovou omáčkou recept


Tuňák se smetanovou omáčkou recept.

**Ingredience**
- 4 porce tuňákových steaků (asi 150 g každý)
- 200 ml smetany na vaření
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Šťáva z 1/2 citronu
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka nebo kopr)

**Recept**
1. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
2. Na pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek dozlatova.
3. Přidejte smetanu, promíchejte a nechte krátce povařit, dokud omáčka nezhoustne. Poté odstavte z ohně.
4. Tuňákové steaky osolte a opepřete z obou stran.
5. Na jiné pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a tuňákové steaky z obou stran krátce opečte. Mělo by to trvat asi 2 minuty na každou stranu, aby střed zůstal růžový.
6. Pečené tuňákové steaky přendejte na talíř a zalijte připravenou smetanovou omáčkou.
7. Pokapejte šťávou z citronu a posypte čerstvými bylinkami.
8. Podávejte s vaší oblíbenou přílohou, například s vařenými brambory nebo čerstvým salátem.

**Tipy**
- Pro pikantnější variantu můžete do omáčky přidat trochu červené papriky nebo několik kapek tabaska.
- Aby bylo maso šťavnatější, nechte tuňákové steaky před smažením v pokojové teplotě asi 15 minut.
- Omáčku můžete dochutit i kapkou bílého vína nebo trochou dijonské hořčice pro hlubší chuť.
- Pokud máte rádi bylinky, přidejte do omáčky na konci vaření čerstvé bylinky dle výběru, například pažitku nebo bazalku.