Trhanec s jahodovým přelivem recept


Trhanec s jahodovým přelivem recept.

Trhanec s jahodovým přelivem je lahodná a jednoduchá sladká pochoutka. Podívejme se společně, jak tento dezert připravit.

Ingredience:

Pro trhanec:
- 4 vejce
- 200 g krupicového cukru
- 250 ml mléka
- 250 ml oleje
- 400 g hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva

Pro jahodový přeliv:
- 500 g čerstvých jahod
- 100 g krystalového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy

Recept:

1. Začneme s přípravou trhance. Vejce s cukrem ušleháme do pěny. Postupně přidáváme mléko a olej. Nakonec za stálého míchání přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vznikne nám hladké těsto.

2. Těsto rozetřeme do předem vymazané a moukou vysypané pekáčky. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 25-30 minut, nebo dokud není trhanec pevný a zlatavý. Po upečení necháme dezert chvíli vychladnout.

3. Mezitím si připravíme jahodový přeliv. Jahody očistíme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do hrnce, přidáme cukr a citronovou šťávu. Vaříme na mírném ohni, dokud se jahody nerozvaří a přeliv nezíská sirupovou konzistenci. Občas promícháme.

4. Hotový jahodový přeliv rovnoměrně rozetřeme na vychladlý trhanec. Můžeme podávat buď teplé nebo nechat úplně vychladnout v lednici.

Tipy:

- Pro extra křupavou krustu můžete trhanec před koncem pečení posypat trochou krupicového cukru.
- Pokud máte rádi kombinaci jahod s vanilkou, přidejte do jahodového přelivu vanilkový extrakt nebo semínka z vanilkového lusku pro výraznější chuť.
- Trhanec můžete před servírováním ozdobit čerstvými jahodami nebo listy máty pro pěknější prezentaci.
- Pokud nemáte čerstvé jahody, můžete v případě potřeby použít i mražené, ale nezapomeňte je nechat dobře odkapat.