Trhací sýrový s bylinkami recept.
- Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 7 g sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 300 ml teplé vody
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 hrst čerstvých bylinek (např. rozmarýn, tymián, oregáno)
- 200 g nastrouhaného sýra (můžete použít mozzarellu, cheddar nebo směs oblíbených sýrů)
- Recept
1. V míse smíchejte mouku, sušené droždí a sůl.
2. Přidejte teplou vodu a olivový olej a míchejte, dokud se těsto nespojí. Poté vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a hněte asi 10 minut, dokud těsto nebude hladké a elastické.
3. Přeneste těsto do mísy vymazané olivovým olejem, přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
4. Mezitím si připravte bylinky a česnek. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno a bylinky nasekejte. Smíchejte je s trochou olivového oleje.
5. Po vykynutí těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na dvě poloviny. Každou polovinu rozválejte na obdélník tloušťky asi 1 cm.
6. Obdélníky potřete směsí bylinek a česneku a posypte nastrouhaným sýrem.
7. Těsto pečlivě srolujte a poté nakrájejte na kousky široké asi 2 cm. Kousky těsta položte vedle sebe do vymazané formy na pečení, nechte mezi nimi trochu místa pro kynutí.
8. Nechte těsto v formě ještě asi 15 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C.
9. Pečte v předehřáté troubě asi 25–30 minut, nebo dokud chléb nezezlátne a nebude krásně voňavý.
10. Nechte chvíli vychladnout před podáváním.
- Tipy
- Pro intenzivnější chuť přidejte do těsta sušená rajčata nebo olivy.
- Pokud máte rádi pikantní, přidejte do směsi bylinek a česneku trochu chilli vloček.
- Sýrový chléb podávejte jako předkrm nebo jako doplněk k polévkám a salátům.
- Pro křupavější kůrku můžete chléb posledních 5 minut pečení grilovat.