Třešňový nepečený dort recept.
Třešňový nepečený dort je skvělá volba pro ty, kdo chtějí připravit sladkost bez zapojení trouby. Tento dezert je plný chuti a jeho příprava je jednoduchá.
Ingredience:
- 200 g sušenek (např. Digestive)
- 100 g másla
- 500 g mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání (33%)
- 100 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 400 g třešní (mohou být i z kompotu, ale pak je dobře scedit)
- 12 g želatinových listů (nebo odpovídající množství práškové želatiny)
Recept:
1. Nejprve si připravíme dno dortu. Sušenky rozdrtíme na jemno a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs pevně utlačíme na dno dortové formy s odnímatelným dnem a dáme chladit do lednice, aby se směs ztuhla.
2. V míse smícháme mascarpone, smetanu ke šlehání, cukr moučka a vanilkový cukr. Směs šleháme do hladka.
3. Želatinové listy namočíme podle návodu na obalu do vody, necháme je nabobtnat a poté rozpustíme ve velmi malém množství vody na mírném ohni. Rozpuštěnou želatinu necháme mírně vychladnout a poté ji pomalu za stálého míchání vmícháme do mascarpone směsi.
4. Polovinu krému rozetřeme na ztuhlou sušenkovou bázi. Na krém rozložíme polovinu třešní (pokud používáte třešně z kompotu, nezapomeňte je dobře scedit). Pokryjeme zbytkem krému a na vrch opět rozložíme zbytek třešní.
5. Dort necháme v lednici nejlépe přes noc ztuhnout.
Tipy:
- Pokud chcete dort ještě více osvěžit, můžete do krému přidat trochu citronové kůry.
- Pro extra třešňovou chuť můžete mezi vrstvy přidat třešňovou marmeládu nebo použít čerstvé třešně namočené v troše likéru.
- Pokud chcete dort bez alkoholu a bez využití želatiny, můžete použít agar-agar jako vegetariánskou alternativu, ale vždy dodržujte návod na obalu pro správné poměry a způsob použití.