Třešňový koláč recept.
Ingredience pro třešňový koláč zahrnují těsto, které si připravíte z mouky, másla, cukru a vejce. Dále potřebujete třešně, které mohou být čerstvé nebo z kompotu, cukr, škrob pro zahuštění a k podávání se hodí šlehačka nebo vanilková zmrzlina.
Recept začíná přípravou těsta. Mouku, cukr a máslo si dáte do mísy a přidáte vejce. Vše rukama zpracujete na hladké těsto, které necháte odpočinout v chladničce. Mezitím si připravíte třešně - pokud používáte čerstvé, nezapomeňte je vykostit. Třešně smícháte s cukrem a škrobem, aby se náplň při pečení zahuštila. Těsto rozválíte a vložíte do formy, přidáte třešňovou náplň a koláč pečete v předehřáté troubě na 180 stupňů celsia asi 45 minut, než povrch krásně zezlátne.
Tipy pro dokonalý třešňový koláč:
- Pokud používáte čerstvé třešně, nezapomeňte je opravdu pečlivě vykostit, aby se při konzumaci koláče nikdo nezakousl do pecky.
- Pro extra křupavé těsto můžete do něj přidat lžičku octa nebo citronové šťávy.
- Aby byl koláč vláčnější, můžete do náplně přidat trochu třešňového likéru nebo šťávy z kompotu.
- Koláč nechte po upečení chvíli vychladnout ve formě, než ho pokusíte vyklopit, aby se nerozpadl.