Třešňová omáčka recept.
- Ingredience
- 500 g čerstvých nebo mražených třešní (pokud používáte čerstvé, nezapomeňte je zbavit pecek)
- 100 g cukru (můžete použít méně nebo více podle chuti)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 120 ml vody
- Šťáva z půlky citronu
- Špetka skořice (nepovinné)
- Recept
1. V malém hrnci smíchejte třešně, cukr a vodu. Přiveďte k varu na středně vysoké teplotě.
2. Ve sklenici smíchejte kukuřičný škrob se 2 lžícemi vody, dokud nebude hladký.
3. Když třešně začnou bublat, přidejte směs kukuřičného škrobu a dobře promíchejte.
4. Snižte teplotu na střední a vařte, dokud omáčka nezhoustne, což by mělo trvat asi 2-3 minuty. Neustále míchejte.
5. Odstraňte hrnec z tepla a vmíchejte šťávu z citronu a skořici (je-li použita).
6. Nechte omáčku vychladnout před podáváním. Může se servírovat jak teplá, tak studená.
- Tipy
- Pokud chcete omáčku hladší, můžete ji po uvaření rozmixovat ponorným mixérem.
- Tato omáčka je skvělá jako doplněk k dezertům, jako jsou palačinky, zmrzlina nebo cheesecake.
- Pokud je vám omáčka příliš sladká, přidejte trochu více citronové šťávy pro vyvážení chuti.
- Můžete přidat i další koření podle chuti, jako je vanilka nebo hřebíček, pro bohatší chuťový profil.
- Pro extra lesk omáčky můžete přidat lžíčku másla před jejím dokončením.
Tato třešňová omáčka přidá bohatou, sladce kyselou chuť k mnoha dezertům a jistě zaujme na každém stolu!