Třešňová bublanina recept.
Ingredience na třešňovou bublaninu zahrnují mouku, cukr, vejce, mléko, máslo nebo olej, prášek do pečiva, vanilkový cukr a samozřejmě třešně. Množství mouky a cukru je obvykle okolo 200 gramů, 4 vejce, asi 250 ml mléka, 100 gramů másla nebo oleje, 1 balíček prášku do pečiva a vanilkový cukr podle chuti. Třešně množství dle disponibilních zásob a velikosti pekáče, ale obvykle se používá asi 500 gramů.
Recept na přípravu třešňové bublaniny začíná tím, že si předehřejete troubu na 180 stupňů Celsia. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte mléko a rozpuštěné máslo nebo olej. Do této směsi postupně přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec lehce vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto by mělo mít konzistenci hustší smetany. Vymažte pekáč máslem a vysypte moukou nebo použijte pečicí papír. Do připraveného pekáče nalijte těsto. Na těsto rovnoměrně rozložte omyté a vykostěné třešně. Pečte v předehřáté troubě asi 35 až 45 minut, dokud bublanina nezíská zlatavou barvu.
Tipy pro dokonalou třešňovou bublaninu zahrnují použití čerstvých třešní, které nejsou příliš vodnaté; pokud používáte kompotované třešně, dobře je sceďte. Před pečením můžete třešně posypat trochou mouky, aby se neponořily na dno těsta. Těsto udržujte spíše hustší, aby se ovoce nesetkalo na dně pekáče. Pro vonnější variantu můžete do těsta přidat kůru z jednoho citronu nebo pomeranče. A nezapomeňte, že bublanina je nejlepší podávaná ještě teplá, ideálně s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.