Tradiční sodový chléb recept
Tradiční irský sodový chléb je rychlý a snadný na přípravu. Budete potřebovat mouku, jedlou sodu, sůl a kysanou smetanu nebo jogurt pro zajištění kyselosti, která reaguje se sodou a způsobí kynutí chleba.
Nejdříve si předehřejte troubu na 200 °C. V míse smíchejte 400 gramů hladké mouky, jednu čajovou lžičku jedlé sody a půl čajové lžičky soli. Důkladně promíchejte suché ingredience. Poté přidejte 350 ml kysané smetany nebo jogurtu a promíchejte, dokud se ingredience nespojí do hladkého těsta.
Těsto vložte na mírně pomoučený válec a zpracujte do kulatého tvaru. Na vrchu těsta udělejte křížek ostrým nožem, což pomáhá chlebu lépe se upéct uvnitř. Přeneste těsto na plech vyložený pečicím papírem.
Pečte v předehřáté troubě asi 30 až 40 minut, dokud chléb nezezlátne a nebude znít dutě, když na něj klepnete na spodní stranu. Nechte chléb vychladnout na mřížce.
Jako tip přidávám, že můžete do těsta přidat lžíci melasy nebo medu pro jemně sladkou chuť, nebo vmíchat do těsta hrst rozinek nebo ořechů pro přídavnou texturu a chuť. Chléb je nejlepší čerstvý, ale můžete ho také skvěle využít druhý den, například opečený na pánvi.