Tradiční italské lasagne recept


Tradiční italské lasagne recept.

- Tradiční italské lasagne

-# Ingredience:
- 12 kusů listů lasagní (předvařených nebo určených k přípravě bez vaření)
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 velká cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nakrájené
- 800 g rajčatového protlaku nebo pasírovaných rajčat
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky sušeného oregána
- 100 g strouhaného parmazánu
- 250 g mozzarelly, nakrájené na plátky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř

-# Bešamel:
- 50 g másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 500 ml mléka
- Špetka muškátového oříšku
- Sůl a čerstvě mletý bílý pepř

-# Recept:
1. Na středně silném ohni rozehřejte olivový olej a osmažte cibuli do zlatova. Přidejte česnek a mleté maso, osmažte dohněda.
2. Přidejte rajčatový protlak, oregáno, sůl a pepř. Přiveďte k varu, poté vařte na mírném ohni 20 minut, občas promíchejte.
3. Mezitím připravte bešamel. V malém hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání vařte 2 minuty. Postupně přilévejte mléko a za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne. Ochutnejte muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem.
4. Troubu předehřejte na 180°C.
5. Do zapékací mísy vrstvěte ingredience v tomto pořadí: trochu rajčatového masa, listy lasagní, bešamel, mozzarella a parmazán. Opakujte, dokud nevyčerpáte ingredience, zakončete vrstvou bešamelu a parmazánu.
6. Pečte v předehřáté troubě 30-40 minut, dokud nejsou lasagne zlatavé a bublinkové.
7. Nechte 10 minut odpočinout před podáváním.

-# Tipy:
- Pro hlubší chuť masové směsi přidejte do ní při vaření trochu červeného vína.
- Můžete přidat vrstvy čerstvého špenátu mezi vrstvy lasagní pro zvýšení nutriční hodnoty.
- Lasagne chutnají ještě lépe druhý den, když se chutě pořádně prolnou.
- Pokud preferujete vegetariánskou variantu, mleté hovězí maso můžete nahradit směsí grilované zeleniny.