Topinka s hlívou recept.
Ingredience:
- 4 plátky kvalitního chleba
- 200g hlívy ústřičné
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka nebo pažitka)
Recept:
1. Hlívu ústřičnou důkladně očistěte a nakrájejte na menší kousky.
2. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte na plátky nakrájený česnek. Nechte zpěnit, ale dávejte pozor, abyste česnek nepřipálili.
3. Na pánv s česnekem přidejte nakrájenou hlívu ústřičnou. Restujte na středním ohni, dokud hlíva nezměkne a nezíská zlatavou barvu. Během restování okořeňte solí a pepřem podle chuti.
4. Mezitím si připravte topinky. Plátky chleba opečte na grilu, v toustovači nebo na pánvi, dokud nebudou krásně zlatavé a křupavé.
5. Opečené topinky rozložte na talíře a na každý plátek chleba rovnoměrně rozdělte restovanou hlívu ústřičnou.
6. Topinky s hlívou ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte.
Tipy:
- Pro extra chuť můžete do restování hlívy přidat trochu sojové omáčky nebo balsamico octa.
- Pokud máte rádi pikantní, přidejte do restování hlívy trochu chilli papričky nebo kapku chilli omáčky.
- Tento recept je skvělý i jako lehká večeře nebo jako součást brunch menu.
- Pokud hledáte vegetariánskou variantu, zvolte kvalitní vegetariánský chléb a doplňte pokrm o grilovanou zeleninu nebo čerstvé listové saláty.
- Pro ještě bohatší chuť můžete topinku před naložením hlívy potřít tenkou vrstvou kvalitního másla nebo avokádového spreadu.