Topinamburová polévka s chilli recept


Topinamburová polévka s chilli recept.

Topinamburová polévka s chilli je lahodná a trochu pikantní polévka, která zahřeje v chladných dnech. Topinambur, známý také jako jeruzalémský artičok, je kořenová zelenina s jemnou, oříškovou chutí.

Ingredience

300 g topinamburů
1 středně velká cibule
2 stroužky česneku
1 malý červený chilli paprička
600 ml zeleninového vývaru
100 ml smetany na vaření
2 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý černý pepř
čerstvě nasekaná petrželka nebo pažitka pro ozdobu

Recept

Topinambury důkladně omyjte a oloupejte. Nakrájejte je na menší kousky. Cibuli oloupejte a nasekejte na jemno. Česnek oloupejte a nasekejte. Chilli papričku omyjte, odstraňte semínka a nasekejte na jemno.

V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne zlátnout. Přidejte česnek a chilli, restujte další dvě minuty.

Přidejte nakrájený topinambur a zalijte všemi zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte polévku vařit pod pokličkou asi 20 minut, nebo dokud topinambury nezměknou.

Polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Vraťte polévku zpět do hrnce, přidejte smetanu a dobře promíchejte. Ohřejte, ale nevařte. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Na talířích rozlijte polévku a ozdobte nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

Tipy

Chilli papričku můžete přizpůsobit podle vaší chuti. Pokud máte rádi mírnější varianty, použijte méně chilli nebo vynechte chilli úplně.
Pro veganskou variantu polévky nahraďte smetanu kokosovým mlékem nebo smetanou na vaření na rostlinné bázi.
Topinambur můžete nahradit jinou kořenovou zeleninou, jako je petržel nebo celer, pokud topinambur není k dispozici.
Polévku můžete podávat s opečeným chlebem nebo krutony pro zvýšení sytosti.