Tmavé housky pro domácí pekárnu recept.
- Tmavé housky pro domácí pekárnu
-# Ingredience:
- 500 g celozrnné mouky
- 200 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
- 1 lžíce cukru
- 1 sáček sušeného droždí (7 g)
- 1 lžíce oleje
- 420 ml vlažné vody
- 2 lžíce melasy nebo javorového sirupu pro tmavší barvu a lehce sladkou chuť
- Semena na posypání (dýňová semínka, sezam, slunečnicová semínka) dle chuti
-# Recept:
1. V míse smíchejte celozrnnou a hladkou mouku společně se solí, cukrem a sušeným droždím.
2. Přidejte olej, melasu nebo javorový sirup a postupně přilévejte vlažnou vodu, zatímco těsto mícháte.
3. Když začne těsto držet pohromadě, přendejte ho na lehce pomoučněnou pracovní plochu a zhruba 10 minut ho hněťte, dokud není hladké a pružné.
4. Vložte těsto zpět do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto krátce propracujte, rozdělte na 8 stejných kusů a tvarujte do podoby housky.
6. Housky položte na plech vyložený pečicím papírem, lehce je navlhčete vodou a posypte semínky.
7. Nechte housky ještě asi 15 minut odpočinout, mezitím předehřejte pekárnu na 220 °C.
8. Pečte v předehřáté pekárně 15-20 minut nebo dokud nejsou housky krásně zlatohnědé a při poklepání na jejich spodek zní dutě.
-# Tipy:
- Pro ještě intenzivnější chuť můžete do těsta přidat lžíci kakaa.
- Pokud máte rádi křupavější kůrku, můžete do pekárny na dno umístit malou nádobu s vodou, která během pečení vytvoří páru.
- Housky můžete před pečením také naříznout na vrchu ostrým nožem, což vytvoří pěkný vzor po upečení.
- Uchovávejte v uzavřené nádobě, aby zůstaly déle čerstvé. Pokud je nebudete konzumovat hned, jsou skvělé i zamražené.