Tikka masala recept.
Ingredience pro kuřecí tikka masala:
- kuřecí prsa nebo stehna bez kosti a kůže
- rajčatový protlak
- smetana nebo kokosové mléko
- cibule
- česnek
- čerstvý zázvor
- garam masala
- kurkuma
- mletý koriandr
- mleté chilli
- olej
- sůl
- citronová šťáva
- čerstvý koriandr pro ozdobu
Recept:
Kuřecí maso nejprve nakrájíme na kousky a marinujeme v směsi jogurtu, citronové šťávy, česneku, zázvoru a koření (garam masala, kurkuma, mletý koriandr, chilli, sůl). Necháme marinovat alespoň 30 minut, ideálně přes noc.
Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova. Přidáme nasekaný česnek s zázvorem a chvíli restujeme. Poté přidáme koření (garam masala, kurkuma, koriandr, chilli) a restujeme, dokud nezačnou vonět.
Přidáme rajčatový protlak a trochu vody, promícháme a vaříme několik minut. Poté vložíme marinované kuřecí maso společně se zbytkem marinády. Vše dobře promícháme a dusíme na mírném ohni, dokud kuře není měkké a omáčka se trochu nezredukuje.
Nakonec přidáme smetanu nebo kokosové mléko, promícháme a přivedeme k varu. Osolíme a okyselíme podle chuti. Na závěr přidáme čerstvý koriandr.
Tipy:
Podávejte s basmati rýží nebo naan chlebem pro komplexní jídlo. Pro veganskou verzi můžete kuře nahradit pečenou zeleninou nebo tofu. Experimentujte s množstvím koření podle vaší chuti, každý má rád jinou úroveň pálivosti a intenzity chutí.