Thajské kari recept.
Thajské kari je oblíbeným jídlem, které kombinuje bohaté chutě a aromaty. Je to skvělý způsob, jak představit exotiku thajské kuchyně na vašem stole. Zde je návod, jak připravit základní thajské kari.
- Ingredience
- 400 ml kokosového mléka
- 2 lžíce thajské kari pasty (zelená nebo červená podle preferencí)
- 500 g kuřecích prsou, nakrájených na kousky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 středně velká červená paprika, nakrájená na tenké proužky
- 1 středně velká cuketa, nakrájená na tenké plátky
- Hrst čerstvého thajského bazalky
- 1 stéblo citronové trávy, lehce rozdrcené (volitelně)
- Olej na vaření
- Recept
1. Na středně silném ohni rozehřejte v hrnci trochu oleje a přidejte kari pastu. Restujte minutu, aby se uvolnily aroma.
2. Přidejte nakrájené kuřecí kousky a orestujte je dozlatova.
3. Do hrnce přilijte kokosové mléko, hnědý cukr, rybí omáčku a citronovou trávu. Promíchejte a nechte vařit na mírném ohni asi 10 minut.
4. Přidejte nakrájenou papriku a cuketu. Vařte dalších 5-10 minut, než zelenina změkne, ale zůstane křupavá.
5. Těsně před podáváním vmíchejte čerstvou thajskou bazalku pro osvěžující chuť.
6. Podávejte teplé s vařenou jasmínovou rýží nebo rýžovými nudlemi.
- Tipy
- Pokud preferujete vegetariánskou nebo veganskou verzi, kuřecí maso jednoduše nahraďte tofu nebo různými druhy zeleniny, jako jsou brokolice, mrkev nebo houby.
- Intenzitu pikantnosti můžete upravit množstvím použité kari pasty.
- Pro ještě bohatší chuť můžete přidat kousek galangalu nebo několik listů kafírové limetky.
- Pokud máte rádi více omáčky, neváhejte přidat více kokosového mléka nebo trochu vody, aby bylo kari řidší.
- Nezapomeňte ochutnat a případně doladit chuť další rybí omáčkou, cukrem nebo limetkovou šťávou.
Toto thajské kari je dokonalým spojením chutí a je ideální pro speciální příležitosti nebo pro oživení vašeho běžného jídelníčku. Užijte si exotické chutě přímo u vás doma!