Thajská polévka recept


Thajská polévka recept.

Thajská polévka je aromatická a pikantní specialita, která osloví mnoho gurmánů. K její přípravě budete potřebovat následující ingredience:

Ingredience:

- 1 l kuřecího vývaru
- 400 ml kokosového mléka
- 2 stonky citronové trávy, rozdrcené
- 3 listy kafírové limetky
- 1 kus galangalu velikosti palce, nakrájený na plátky
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžička cukru
- 200 g kuřecího masa, nakrájeného na tenké plátky
- 200 g čerstvých houbových hlíb, nakrájených
- 1 malá červená paprika, nakrájená na tenké proužky
- Šťáva z 1 limetky
- Čerstvý koriandr, nasekaný, pro ozdobení
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Recept:

1. Do velkého hrnce přiveďte kuřecí vývar k varu. Přidejte citronovou trávu, listy kafírové limetky a galangal. Nechte vařit na mírném ohni asi 10 minut, aby se uvolnily aroma.

2. Nyní přidejte rybí omáčku, cukr a kokosové mléko. Znovu přiveďte k varu a vařte dalších 5 minut.

3. Do polévky přidejte kuřecí maso a houby, vařte, dokud není kuře plně uvařené, což by mělo trvat asi 5 minut.

4. Když je kuře uvařené, do polévky vmíchejte nakrájenou červenou papriku a šťávu z limetky. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř.

5. Polévku servírujte v teplých miskách, ozdobenou čerstvým koriandrem.

Tipy:

- Pokud nemůžete sehnat galangal, můžete použít zázvor, ale chuť bude poněkud odlišná.
- Pro vegetariánskou variantu nahraďte kuřecí vývar zeleninovým a kuřecí maso tofu nebo dalšími zeleninami podle vašeho výběru.
- K dobré thajské polévce patří rovnováha chutí: sladké, kyselé, slané a pálivé. Nebojte se experimentovat s množstvím rybí omáčky, cukru a limetkové šťávy, dokud nedosáhnete dokonalé chuti, která vám bude vyhovovat.
- Jestli máte rádi pálivější jídla, přidejte do polévky několik plátků čerstvého čili pepře.