Těstoviny s vlašskými ořechy recept.
Ingredience:
- 400 g těstovin (ideálně tagliatelle nebo linguine)
- 150 g vlašských ořechů
- 2 stroužky česneku
- 100 ml smetany na vaření
- 50 g parmazánu (na strouhání)
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- hrst čerstvé bazalky nebo petrželky (na ozdobení)
Recept:
1. Vlašské ořechy nahrubo nasekejte. Česnek oloupejte a nasekejte nebo utřete.
2. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a na mírném ohni osmažte česnek, aby se rozvinula jeho chuť, ale nepřipálil se.
3. Přidejte nasekané vlašské ořechy a smažte je s česnekem asi 2 minuty, než lehce zezlátnou. Poté odstavte z ohně.
4. V jiném hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a vařte těstoviny dle návodu na obalu, dokud nejsou al dente.
5. Mezitím si připravte sýr. Parmazán nastrouhejte.
6. Uvařené těstoviny sceďte, ale zachovejte asi půl hrnku vody z vaření.
7. Těstoviny přidejte do pánve s ořechy a česnekem. Přilijte smetanu a přidejte část nastrouhaného parmazánu. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu vody z vaření těstovin. Promíchejte, dokud nejsou těstoviny rovnoměrně obalené směsí.
8. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
9. Podávejte ihned, posypané zbylým parmazánem a ozdobené čerstvými bylinkami.
Tipy:
- Pro veganskou verzi vynechte parmazán nebo ho nahraďte veganskou alternativou a smetanu nahraďte rostlinnou smetanou.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do pánve s ořechy a česnekem trochu chilli vloček.
- Pro extra křupavost můžete ořechy před smažením lehce opražit na suché pánvi.
- Tento recept je skvělý také s přidáním listového špenátu nebo rukoly pro zvýšení nutriční hodnoty a svěžesti.