Těstoviny s řepou - zapékané recept.
Ingredience:
- 400 g těstovin (ideálně penne)
- 2 střední řepy
- 200 ml smetany na vaření
- 100 g kozího sýra
- 2 stroužky česneku
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- Čerstvý tymián nebo rozmarýn na ozdobu
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Řepu oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
2. Na pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou řepu. Osolte, opepřete a restujte asi 10 minut, dokud řepa nezměkne. Poté přidejte česnek a restujte další 2 minuty.
3. Mezitím si v osolené vodě uvařte těstoviny al dente podle návodu na obalu. Uvařené těstoviny sceďte.
4. V míse smíchejte uvařené těstoviny s restovanou řepou. Přilijte smetanu a dobře promíchejte. Případně dochuťte solí a pepřem.
5. Směs přesuňte do zapékací mísy a na povrch rozdrobte kozí sýr.
6. Zapékejte v předehřáté troubě asi 20 minut, dokud směs nezačne bublat a povrch se nezačne zlatavě zapekat.
7. Hotové jídlo ozdobte čerstvými bylinkami a ihned podávejte.
Tipy:
- Pokud máte rádi intenzivnější chuť, před zapékáním můžete do směsi přidat trochu balzamikového octa nebo medu.
- Pro křupavější povrch můžete na sýr navíc přidat strouhanku smíchanou s trochou rozpuštěného másla.
- Těstoviny s řepou jsou skvělé také s přídavkem orestovaných ořechů nebo semínek na posyp.
- Pokud chcete recept udělat veganský, můžete smetanu nahradit rostlinnou alternativou a kozí sýr vegan sýrem nebo ho úplně vynechat.