Těstoviny s rajčaty a bazalkou recept


Těstoviny s rajčaty a bazalkou recept.

Na přípravu těstovin s rajčaty a bazalkou budete potřebovat:

- 400 g těstovin, například spaghetti nebo penne
- 500 g zralých rajčat, nakrájených na kousky
- 3 stroužky česneku, nasekané
- Hrnek čerstvých listů bazalky, nasekaných
- 50 ml olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Parmezán na posypání

Recept:

1. V velkém hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a přidejte těstoviny. Vařte dle návodu na obalu, dokud nebudou al dente. Poté je sceďte, ale zachovejte asi půl hrnku vody z vaření.

2. Zatímco se těstoviny vaří, ohřejte olivový olej na středně silném ohni v hluboké pánvi. Přidejte nasekaný česnek a restujte asi 30 sekund, dokud nezačne vonět.

3. Přidejte nakrájená rajčata do pánve, osolte a opepřete. Nechte na středním ohni vařit asi 5-10 minut, dokud se rajčata nerozpadnou a nevytvoří šťavnatou omáčku.

4. K rozpadlým rajčatům přimíchejte scezené těstoviny. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu vody z vaření těstovin, aby omáčka lépe obalila těstoviny.

5. Přidejte čerstvou bazalku a dobře promíchejte. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.

6. Těstoviny podávejte teplé, posypané parmazánem.

Tipy:

- Pro intenzivnější chuť můžete přidat několik kapek balsamikového octa do omáčky z rajčat.
- Pokud máte rádi pikantní jídlo, přidejte do omáčky špetku chilli vloček.
- Pro bohatší verzi můžete do omáčky přidat kousky mozzarelly nebo kousky grilovaného kuřete.
- Tento recept je skvělý způsob, jak využít sezónní rajčata z vaší zahrady nebo tržiště.