Těstoviny s rajčatovou omáčkou recept


Těstoviny s rajčatovou omáčkou recept.

K přípravě těstovin s rajčatovou omáčkou budeš potřebovat následující ingredience:

- 400 g těstovin dle výběru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 800 g konzervovaných loupaných rajčat v šťávě
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušené bazalky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- Čerstvá bazalka na ozdobu
- Parmezán na posypání

Recept:

1. V hrnci si připrav vodu, osol ji a přiveď k varu. Přidej těstoviny a vař je dle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Po uvaření těstoviny scedí a nech stranou.

2. Mezitím si na středně velké pánvi rozehřej olivový olej. Přidej nakrájenou cibuli a restuj ji, dokud nezměkne a nezačne se zlatožlutě barvit. Přidej česnek a restuj další 1 minutu.

3. Přidej konzervovaná rajčata včetně šťávy. Pomocí vařečky je trochu rozmáčkni. Přidej oregano a bazalku. Ochutnej, osol a opepři dle chuti. Omáčku nech na mírném ohni vařit asi 20 minut, aby se chutě pěkně spojily a omáčka se trochu zredukovala.

4. Hotovou omáčku přidej k uvařeným těstovinám. Vše promíchej, aby se těstoviny rovnoměrně obalily omáčkou.

5. Podávej posypané čerstvou bazalkou a nastrouhaným parmezánem.

Tipy:

- Pokud máš rád pikantnější omáčku, přidej do omáčky během vaření chilli vločky nebo čerstvý chilli papričku.
- Pro bohatší chuť můžeš do omáčky přidat lžíci tomatového protlaku.
- Těstoviny s rajčatovou omáčkou chutnají výborně i s olivami nebo kapary. Ty přidej do omáčky asi 5 minut před dokončením vaření.
- Pro vegetariánskou variantu můžeš přidat k rajčatové omáčce pečenou zeleninu, například cukety, lilek nebo papriku.