Těstoviny s pestem z kadeřávku recept.
Ingredience:
- 500 g těstovin (ideálně typu penne nebo linguine)
- 2 hrsti čerstvého kadeřávku (kudrnky)
- 50 g parmazánu (nebo jiného tvrdého sýra)
- 2 stroužky česneku
- 100 ml olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 30 g piniových oříšků (nebo slunečnicových semínek pro levnější variantu)
- Šťáva z 1/2 citronu (volitelně)
Recept:
1. Uvařte těstoviny podle návodu na obalu v osolené vodě do al dente. Po uvaření těstoviny sceďte, ale nezapomeňte si odložit trochu vody z vaření.
2. Mezitím si připravte pesto. Do mixéru dejte kadeřávek, oloupané stroužky česneku, parmazán nakrájený na menší kousky, piniové oříšky, šťávu z citronu a olivový olej. Vše rozmixujte na hladkou pastu. Pokud je pesto příliš husté, můžete přidat trochu vody z vaření těstovin, aby bylo krémovější.
3. V míse promíchejte uvařené těstoviny s pestem z kadeřávku. Podle potřeby dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu vody z vaření těstovin, aby se pesto lépe spojilo s těstovinami.
4. Podávejte ihned, posypané dalším parmazánem a piniovými oříšky na vrchu pro dekoraci.
Tipy:
- Pro veganskou variantu nahraďte parmazán nutričním droždím a zkontrolujte, že těstoviny neobsahují vejce.
- Přidání citronové šťávy dodá pestu osvěžující kyselost, ale je to volitelné.
- Pesto z kadeřávku je skvělé nejen s těstovinami, ale můžete ho použít i jako pomazánku na pečivo nebo jako dip.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do pesta malou červenou chilli papričku.
- Pesto si můžete připravit dopředu a uchovat v lednici v uzavřené nádobě až týden nebo zmrazit na delší dobu.