Těstoviny s pancettou a hráškem recept


Těstoviny s pancettou a hráškem recept.

Ingredience:
- 400 g těstovin (penne nebo fusilli fungují nejlépe)
- 200 g pancetty, nakrájené na kostičky
- 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 200 g hrášku (mražený nebo čerstvý)
- 100 ml smetany na vaření
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Olivový olej
- Parmezán, nastrouhaný, pro podávání

Recept:
1. Ve velkém hrnci s osolenou vodou uvařte těstoviny dle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Po uvaření je sceďte, ale zachovejte asi šálek vody z vaření.
2. Mezitím na velké pánvi na středním ohni ohřejte trochu olivového oleje a přidejte pancettu. Smažte, dokud nezačne pancetta získávat zlatavou barvu a křupavost, poté přidejte cibuli a česnek. Smažte, dokud cibule nezměkne.
3. Přidejte hrášek a smažte další 2 minuty. Poté přidejte smetanu, snižte oheň a nechte jemně bublat, dokud směs trochu nezhoustne.
4. Do pánve přidejte uvařené těstoviny a promíchejte, aby se vše spojilo. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu vody z vaření těstovin, aby se vytvořila lehká omáčka. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
5. Podávejte ihned, posypané nastrouhaným parmezánem.

Tipy:
- Pokud máte rádi trochu pikantnější chuť, přidejte do omáčky špetku červené papriky.
- Pro vegetariánskou verzi pancettu vynechte a místo ní použijte více zeleniny, například nakrájené žampiony nebo sušená rajčata.
- Aby byly těstoviny krémovější, můžete přidat více smetany nebo trochu mascarpone.
- Pro extra chuť a texturu můžete na závěr přidat čerstvé bylinky, například bazalku nebo petržel.