Těstoviny s hráškovo-mátovým pestem recept


Těstoviny s hráškovo-mátovým pestem recept.

Ingredience:
- 400g těstovin (např. farfalle nebo penne)
- 200g čerstvého hrášku (může být i mražený)
- Hrnek čerstvých listů máty
- 50g parmazánu (nebo tvrdého sýra podobné chuti)
- 2 stroužky česneku
- 50g piniových oříšků (nebo slunečnicových semínek pro levnější variantu)
- Oliva extra panenský olej
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř

Recept:
1. Uvařte těstoviny dle návodu na obalu do al dente. Uložte si zhruba šálek vody z vaření těstovin a sceděné těstoviny dále odložte stranou.
2. Mezitím si v malém hrnci nebo v mikrovlnné troubě připravte hrášek - pokud používáte čerstvý, stačí ho jen krátce povařit, mražený zhruba 2-3 minuty v mikrovlnné troubě nebo dokud není teplý.
3. V mixéru nebo pomocí ponorného mixéru rozmixujte hrášek, listy máty, oloupané stroužky česneku, parmazán, piniové oříšky a dostatek olivového oleje, aby vznikla jemná pasta. Pokud je pesto příliš husté, můžete přidat trochu vody z vaření těstovin, abyste dosáhli požadované konzistence. Osolte a opepřete dle chuti.
4. Vraťte sceděné těstoviny zpět do hrnce a smíchejte je s připraveným hráškovo-mátovým pestem. Přidejte trochu vody z vaření těstovin, pokud se vám zdá směs příliš suchá.
5. Podávejte teplé, posypané dalším parmazánem a ozdobené listy máty.

Tipy:
- Pro vegan verzi receptu nahraďte parmazán veganskou alternativou nebo nutričním droždím.
- Přidání citronové šťávy nebo kůry dodá pestu svěžest.
- Tento recept je skvělý způsob, jak využít sezónní zeleninu. Hrášek může být nahrazen jinou zeleninou dle sezóny a dostupnosti, například brokolicí nebo špenátem.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do pesta červenou papričku chilli.