Těstoviny s chřestem recept.
Ingredience:
- 300 g těstovin (např. penne nebo spaghetti)
- 500 g chřestu, zeleného nebo bílého
- 2 stroužky česneku
- 100 ml smetany na vaření
- 50 g parmazánu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Olivový olej
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. bazalka nebo petržel)
Recept:
1. Těstoviny uvařte al dente podle návodu na obalu. Po uvaření je sceďte, ale pár lžíc vody z vaření si schovejte.
2. Mezitím očistěte chřest. U bílého chřestu oloupejte tuhé spodní části, u zeleného stačí obvykle odstranit pouze suché konečky. Chřest nakrájejte na asi 5 cm dlouhé kousky.
3. Na pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a přidejte nasekaný česnek. Nechte chvíli osmahnout, ale dávejte pozor, aby se nespálil.
4. Přidejte nakrájený chřest a restujte několik minut, dokud nezměkne, ale zůstane křupavý. Můžete přilít trochu vody nebo vývaru, aby se chřest lépe dusil.
5. Přilijte smetanu a nechte mírně povařit, aby se omáčka zhoustla. Poté přidejte nastrouhaný parmazán a míchejte, dokud se sýr nerozpustí. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete ji ředit vodou z vaření těstovin.
6. Do omáčky vmíchejte uvařené těstoviny, dochuťte solí a pepřem. Vše dobře promíchejte, aby se chutě spojily.
7. Těstoviny s chřestem podávejte hned, posypané čerstvými bylinkami a případně s dalším nastrouhaným parmazánem.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat do omáčky trochu citronové kůry nebo šťávy.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do omáčky trochu chilli vloček.
- Těstoviny s chřestem jsou skvělé i s přídavkem uzeného lososa nebo kuřecího masa.
- Experimentujte s různými druhy těstovin a najděte svou oblíbenou kombinaci.