Těstoviny s červenou cibulí a gorgonzolou recept


Těstoviny s červenou cibulí a gorgonzolou recept.

Ingredience:
- 400 g těstovin (například penne)
- 2 středně velké červené cibule
- 150 g gorgonzoly
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvý tymián nebo bazalka pro ozdobu

Recept:
1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu do al dente. Po uvaření je sceďte a opláchněte studenou vodou, aby se zastavil proces vaření.
2. Mezitím si připravte omáčku. Na středně velké pánvi na 2 lžících olivového oleje zpěňte jemně nakrájenou červenou cibuli. Restujte ji, dokud nezměkne a lehce nezkaramelizuje, asi 5 minut.
3. K cibuli přidejte smetanu a nechte ji přijít k varu. Následně snižte teplotu a vmíchejte rozdrobenou gorgonzolu. Když je sýr téměř rozpuštěný, ochuťte směs solí a pepřem. Dejte pozor na množství soli, gorgonzola je sama o sobě dost slaná.
4. Vařené těstoviny vmíchejte do omáčky, dokud nejsou všechny dobře obalené.
5. Těstoviny podávejte horké s nasekaným čerstvým tymiánem nebo bazalkou na ozdobu.

Tipy:
- Pro extra krémovost můžete přidat do omáčky trochu vody z vaření těstovin.
- Pokud máte raději pikantnější variantu, můžete přidat do omáčky trochu červené papriky nebo chilli vloček.
- Tento recept je velmi flexibilní, takže do omáčky můžete přidat také houby, špenát nebo sušená rajčata pro další vrstvu chuti.
- Gorgonzola může být nahrazena jakýmkoli jiným modrým sýrem podle vaší chuti.
- Nezapomeňte, že čerstvé bylinky přidávají nejen barvu, ale i svěží chuť, takže je nešetřete.